Wijngoed Mikken

Unieke kwaliteitswijnen gemaakt in ❤️ Rumbeke.

 

Vanwaar het idee om een wijngaard te starten?

Het begon allemaal een tijdje terug met de innerlijke drang om iets anders te willen doen: iets willen maken, produceren, iets tastbaars willen nalaten voor de kinderen,  de familie, onze vrienden en omgeving… Sinds jaar en dag zijn we wijnliefhebbers en toen we vernamen dat je de opleiding wijnbouwer-wijnmaker kon volgen bij Synthra, ging de bal aan het rollen.

In september 2016 vonden we bij toeval een geschikt klein perceel weiland te Moorslede. Het was liefde op eerste zicht. Ongeloof bij familie, vrienden en kennissen sloeg over in bewondering bij het zien van onze aanplant van de proefwijngaard mei 2017. Ons project kwam in een stroomversnelling toen we de unieke kans kregen om het aanpalende stuk weiland te kopen en zo in de lente van 2020 de wijngaard uit te breiden naar 4000 stokken.

Ondertussen hadden we navraag gedaan naar de herkomst van de wijk ‘De Mikken’, een wijk gelegen aan de rand van de wijngaard. Volgens de heemkundige kring Moorslede verwijst de naam Mikken naar “mekken”, een driepikkel waarop hooi lag te drogen. De wijk was dus vroeger een hooiland met driepikkels en eigendom van de kasteelheer van Moorslede. Daarenboven bleek het zo dat er tijdens WO I door het Duitse leger op dit hooiland schietoefeningen werden gehouden. Op de plaats van de wijngaard stond destijds de Duitse bunkerlinie ‘Flandren III-stellung’ waar het offensief op Passendale werd ingeleid… Zo was de associatie met ‘mikken’ snel gemaakt.

De wijnen werden tot en met 2021 gemaakt in onze woonplaats te Rumbeke. Daarna bracht onze zoektocht naar een geschikte vinifatieruimte ons naar een karaktervolle oude loods in hartje Rumbeke (Roeselare). Door de combinatie van de wijngaard in het landelijke Moorslede en de wijnmakerij in het centrum van Rumbeke werd Mikken Urban Winery een feit. De wijnmakerij ligt in het gezellige en vlot bereikbare centrum van Rumbeke en de wijngaard is een magische plekje met zicht op Flanders Fields waar men ‘dronken’ wordt van het goeie leven en fijn gezelschap.

Mikken Urban Winery mikt op excellente wijnen en dat in een uniek belevingskader, zowel in Rumbeke als in Moorslede.